•  
  •  
 

Abstract

Roughly 450,000 Leach’s Storm-Petrels (Hydrobates leucorhous) nest annually on a series of nearshore islands (<0.5 km from shore) in southern Oregon, where they are sympatric with dense populations of northern river otters and American mink. In 2023 and 2024, we used camera trapping, scat content analysis, and predator sign surveys to document the behavior of river otters and mink at 4 major storm-petrel colonies. We also used fecal genotyping to document the structure and movements of river otter social groups. Predation by river otters was observed at 2 islands, with storm-petrel remains occurring in 38.2% of river otter scat during the nesting period (March–August). River otters primarily depredated adult storm-petrels, with predation rates peaking during the spring prospecting period and declining throughout the incubation and chick rearing periods. Predation by river otters occurred during occasional nocturnal visits to seabird islands, but river otters also showed high diurnal activity on these islands during the winter. A pair of mink were year-round residents at one major colony island where they bred and successfully reared offspring. Mink heavily depredated both adult and chick storm-petrels, showing evidence of surplus killing and prey caching throughout the breeding season. Genotyping showed that multiple closely related river otter social groups were active at these islands, suggesting that storm-petrel predation is a socially learned behavior taught to offspring. We found evidence of genetic structuring between coastal and freshwater subpopulations of river otters despite their geographic proximity, and individual river otters were not detected moving between these distinct habitats. Storm-petrel populations are highly vulnerable to small changes in adult mortality, and similar rates of predation have resulted in major population declines at comparable colony islands. Removal of both mink and otters could be an effective management strategy to protect nesting seabird populations, but mink should be treated as a higher management priority due to their intensive year-round predation and lower island colonization rates.


Aproximadamente 450,000 paíños borelaes (Hydrobates leucorhous) anidan anualmente en una serie de islas cercanas a la costa (<0.5 km) en el sur de Oregon, donde coexisten con densas poblaciones de nutrias de río del norte y visones americanos. Durante 2023 y 2024, utilizamos cámaras trampa, análisis del contenido de heces y rastros de depredadores, para documentar el comportamiento de las nutrias de río y de los visones en cuatro colonias principales de paíños. También, utilizamos la genotipificación fecal con el objetivo de documentar la estructura y los desplazamientos de los grupos sociales de nutrias de río. Observamos depredación por parte de nutrias de río en dos islas, encontrando restos de paíños boreales en el 38.2% de las heces de nutrias durante la temporada de anidación (marzo–agosto). Las nutrias de río depredaron principalmente paíños adultos, con tasas de depredación que alcanzaron su punto máximo durante el período de prospección primaveral y disminuyeron a lo largo de los períodos de incubación y cría de polluelos. La depredación por parte de las nutrias de río hacia las aves marinas ocurrió durante visitas nocturnas ocasionales a las islas, pero también mostraron alta actividad diurna en estas islas durante el invierno. Una pareja de visones residió durante todo el año en la isla colonia principal, donde logró reproducirse y criar con éxito a su descendencia. Los visones depredaron intensamente tanto paíños adultos como a polluelos, mostrando evidencia de matanza por excedente y almacenamiento de presas a lo largo de la temporada reproductiva. El genotipado mostró que múltiples grupos sociales de nutrias de río, estrechamente emparentados, permanecieron activos en estas islas, lo que sugiere que la depredación de paíños constituye un comportamiento aprendido socialmente y transmitido a la descendencia. Encontramos evidencia de estructuración genética en las nutrias de río entre subpoblaciones costeras y de agua dulce, a pesar de su proximidad geográfica, y no detectamos desplazamientos de individuos entre estos hábitats. Las poblaciones de paíños son altamente vulnerables a pequeños cambios en la mortalidad de los adultos, y tasas de depredación similares han provocado disminuciones poblacionales importantes en colonias comparables. La remoción tanto de visones como de nutrias podría ser una estrategia de manejo eficaz para proteger a las poblaciones de aves marinas nidificantes. No obstante, se debe priorizar el manejo de los visones debido a su depredación intensiva durante todo el año y a su menor tasa de colonización en islas.

Share

COinS